Tenk det, føl det & la det skje

31.01.2024

Utøveren lukker øynene og tar noen dype pust. Hun ser for seg at hun ligger klar i startblokka. Visualisering er en viktig del av forberedelsene før viktige mesterskap. Skuddet går og hun kjenner adrenalinet bruse igjennom kroppen. Hun leder fra start, ligger lavt og skyver godt i fra bakken. Hun er eksplosiv og rask. Lett og ledig. Hele tiden kjenner hun på mestringsfølelse og glede. Akselerasjonen er fullkommen. Hun er i toppfart, ligger høyt med hoftene og slapper godt av i skuldrene mens hun «fosser» ledende inn mot målstreken. I det hun krysser mållinjen og vinner, hører hun publikums seierbrøl. Alle er ekstatiske og glade. Hun er ikke bare en vinner, men en inspirasjon for alle rundt. Et bevis på at det umulige er mulig. Utøveren åpner øynene og smiler. Dopaminet pumper. Visualiseringen er ferdig for denne gang. 

Er du en vinner (eller er du en wiener)? Lever du i tråd med dine egne verdier? Har du integritet? Sier du en ting og gjør noe annet? Skal du være best må du kanskje også leve best, trene best, spise best, sove best og være med de beste folka? Med andre ord tenke best, føle best og handle best? Det koster å være på topp. Resultatene kommer som regel ikke gratis. Prisen du betaler skal matche prisen du vinner. 

Mange ønsker suksess og fremgang i livet. Hva skal til for å sikre oss best mulig utfall? Etter cirka 20 års erfaring med behandling, coaching og optimalisering av kropp og sinn ser jeg tydelige trekk på mennesker som oppnår gode resultater og suksess. En god prestasjon, enten den være innen idrett, jobb eller i et forhold, er som regel avhengig av flere faktorer. For å oppnå langvarige og gode resultater, kreves det gjerne et visst talent, mye øvelse, distinkte holdninger, et godt støtteapparat og ikke minst klare og tydelige forventninger. Har vi tillitt, tid og tro på det vi gjør, kan vi flytte fjell.

Arvestoffet vårt utgjør den originale oppskriften for kroppens oppbygning. Livsstil og miljø er så videre avgjørende for optimal utvikling og ytelse igjennom livet. De fleste av oss er innforstått med at «vi blir den maten vi spiser», «vi blir de vi omgås av», «soler vi oss blir vi brune», og «pugger vi gangetabellen lenge nok så lærer vi den». Hva vi føler, tenker og gjør, er med andre ord avhengig av hvilke omgivelser vi lever i. Skal vi prestere på best mulig måte, må også omgivelsene være tilpasset oss på best mulig måte. Alt formes etter bruk.

Individuelt tilpasset livsstil og coaching er ikke bare essensielt for toppidrettsutøvere, men også for allmennheten. Gode forberedelser og riktig mental innstilling betyr som regel gode resultater i det lange løp. Anbefalingen for fremgang innebærer en investering i tillitt, tid og tro på det vi gjør. Samtidig som vi skal være realistiske, være tålmodige, og legge «sten for sten», skal vi alltid ha troen på at det « umulige» er mulig. Vi mennesker er vanvittig tilpasningsdyktige. Kan vi «se det» for oss, så øker sannsynligheten for at vi kan «skape» det. Visualisering, affirmasjoner og forventninger er alle viktige nøkler for suksess.

Når utøveren visualiserer oppgaven og «kjenner» på mestringen den gir, er det lettere å forvente et positivt utfall når oppgaven faktisk utføres. Hun har både «sett» og «kjent» på oppdraget flere ganger før det ble satt i gang. Nervesystemet hennes er «preppet» på hva som kommer, og det vet allerede i forkant hva det må gjøre. Dette har hun gjort mange ganger før. Øvelse gjør mester, og utsikten for triumf er satt.

De fleste som presterer optimalt og oppnår suksess, er i god harmoni og balanse med seg selv. Det vil si at hva de tenker og hva de føler, henger i hop med hva de gjør. Energien de bruker matcher energien av veksten de får. Et godt eksempel på dette er å lage en realistisk målplan (tanker) og kjenne etter/være tilstede (følelser) under selve utførelsen (handlingene) av planen. Intensjonen, hjertet og forventningene skal hele tiden være forenelig med suksess. Ikke bare for den det gjelder, men også for alle rundt (støtteapparat, familie, venner, tilskuerne, og så videre). Ringvirkningene er positive og store.  

Lasse Berg Johnsen
Lasse Berg Johnsen

Toppidrettsutøvere er ofte flinke til å visualisere og manifestere frem ønskelige resultater. En spennende og fremadstormende idrettsutøver som har fokus på nettopp dette er Lasse Berg Johnsen. Han er en av nøkkelspillerne for den svenske fotball klubben Malmö FF. Lasse er for tiden rangert som en av verdens beste passningsleggere - se artikkel. Lasse forstår at balansen mellom kropp, sinn og sjel er avgjørende for suksess. Han tenker fremgang, ser fremgang, føler fremgang og lar fremgangen skje. Vi heier på ham og gleder oss til å følge ham videre i karrieren. Her er han hjemme i Stavanger for en «tune up» og helhetlig behandling før sesongstart. 

Tenk det, se det, føl det og la det skje! Gi og få av deg selv og andre.