Stress - hva gjør det?

27.03.2020

Under krevende omstendigheter trenger vi verken å fordøye mat, tenke eller bekjempe sykdom. Her er det langt viktigere å gjøre kroppen forberedt til kamp og/eller flukt.

Menneskets stressrespons hjelper oss å overleve akutte og stressende situasjoner:
1) Sanseapparatet oppdager fare på ferde.
2) Luftveiene åpnes opp og hjerte -og pustefrekvensen øker.
3) Blodet som normalt sett oppbevares i mage -og hoderegionen, slik at vi kan fordøye og tenke, blir levert ut som næring til de store muskelgruppene.
4) Binyrene øker produksjonen av adrenalin og kortisol; hormoner som frigjør blodsukker, skjerper sansene våre og gjør oss klare for hurtig handling.

Så sant stresset ikke blir for stort eller vedvarer for lenge, er det ikke noe problem for oss mennesker å håndtere stress på en god måte. En kort og presis stressrespons promoterer til positiv vekst og læring. Utfordringen i dag er at mange har for mye stress over lang tid. Dette koronakaoset gjør det heller ikke noe lettere for oss. Vi må huske å ta vare på oss selv i disse dager.

Dårlig stresshåndtering gir oss blant annet;
Nedsatt konsentrasjon, dårlig selvinnsikt, «korte lunter» og utålmodighet, nedsatt dømmekraft, stressmage, dårlig søvnkvalitet og svake immunforsvar.

Hva kan du gjøre selv?
Få nok søvn, kartlegg/synligjør hva som stresser deg (skriv det gjerne i pennen), meditasjon, mindfullness, yoga, puste -og avspenningsøvelser, TRE (Trauma Release Exercises), trene på komplekse muskelbevegelser, øke kjernestabilisering, være i naturen, være medmennesklig, skape trygghet for oss selv og barna, spise god og næringsrik mat, prate med venner og familie. Kjærlighet.