Kraft to the people

06.03.2023

Min lidenskap for mat, smak og næring begynte tidlig i livet. Helt siden jeg var en liten gutt fulgte jeg nøye med i grytene til både mormor, mamma og pappa. Alle tre hadde sine spesialiteter og forskjellige fremgangsmetoder. Mormor var opptatt av tradisjonskost, pappa var en (selverklært) mester på asiatiske retter, og mamma var god på matdesign og fransk cuisine. Jeg var ikke klar over det på dette tidspunktet, men det skulle vise seg at jeg kom fra en ganske så matgla familie. Noe jeg er veldig takknemlig for i dag. 

Selv begynte jeg å eksperimentere med matlaging fra da jeg var rundt 8 år. Jeg kan enda minnes hvor dårlig Stabburets leverpostei smaker dersom den blir stekt i panna. Brent karamell og oljegryter som plutselig stod i fyr og flamme var begge en del av reisen. Det er utrolig hvordan minnene våre er koblet opp i følelsene våre. Heldigvis stoppet ikke disse «vonde» opplevelsene interessen min for «å leke» videre på kjøkkenet. 

Da jeg var 19 år dro jeg til USA for å studere. Du kan si mye rart om amerikansk mat, men wow for et fantastisk utvalg av forskjellige råvarer som er tilgjengelig i det landet der. Her fikk jeg oppleve hvordan mat fra forskjellige kulturer kunne «mikses» og settes sammen til en «melting pot» av utrolige smaker og næring. «Cajun cooking», «Soul food» og «Asian fusion» ble raskt favoritter. Det var kanskje rundt dette tidspunktet jeg virkelig begynte på å interessere meg for matens medisinske egenskaper og helende kraft.

For a lage god mat er det først og fremst viktig med gode råvarer og masse kjærlighet. Litt avhengig av hva du skal lage, så er kanskje en hjemmelaget kraft den nest viktigste ingrediensen for suksess? Har du en spenstig kraft er det vanskelig «å bomme» på kjøkkenet. Kraft er som navnet tilsier – «power». Den styrker og løfter opp det meste fra smak til helse og glede. Med en ekte kraft kan du lett lage kraftige supper, sauser, jevning til diverse rotmixér og så videre. Du kan koke både ris, pasta og nudler i kraft slik at kresne barn og voksne får i seg viktig næring (uten at de selv trenger å være klar over det). Noen ganger har jeg til og med kraft i brødbakst.  

Det er lett å lage en sunn og smakfull kraft. Jeg pleier å bruke kraftbein fra okse, hjort, lam eller elg. Den lokale slakteren kan hjelpe deg. Fiskebein og skall fra skalldyr kan også benyttes (men for å unngå transmak skal fisk og skalldyr ikke koke særlig lenger enn maks 15 til 30min). Legg beina i en stor gryte sammen med restene fra ukens grønnsaker og fyll gryta opp med vann. Et par løk er obligatoriske (gjerne sjalottløk). Tilsetter du en liten spiseskje med eddik får du ut flere næringsstoffer fra beina og grønnsakene. La kraften småkoke/trekke i en halv dag før du siler av. Den oppbevares fint i norgesglass, og dersom du lukker lokket når kraften fortsatt er varm, vil det oppstå et vakuum. Kraften vil slik hermetiseres og kunne holde seg «fersk» i månedsvis.

Kraften inneholder næringsstoffer, byggesteiner og smaker fra alle ingrediensene den settes sammen av. Den er lett for kroppens fordøyelses- og tarmsystem og ta opp. Det sies at en god kraft stabiliserer blodsukkeret og «reparerer» tarmen. Kraft blir ofte brukt sammen med probiotisk og fermentert mat i behandling av «lekk tarm syndrom» og andre malabsorpsjons lidelser. Den forsikrer et mangfold av ulike næringsstoffer så vel som flotte kulinariske opplevelser. Kraft er mat for sjelen. Få det kokt og del med dem du er glad i. Den beste maten skal selvfølgelig deles med andre. 

Lykke til