Digital Detox - hver søndag

10.02.2020

I disse digitale tider er det godt å se at mange fortsatt klarer å la TV, telefon og data ligge hjemme. Her bilder fra årets første "Kom deg ut dag" hvor Turistforeningen og jeg satte bevegelse, lek og balanse på agendaen.

 

Forskning antyder at hyppig bruk av smarttelefoner og sosialemedier er knyttet opp mot mentale lidelser og økt suicidal rate (Canadian Medical Association Journal 2020). Tilsynelatende fører "digital misbruk" blant barn og ungdom til dårligere relasjoner, tapt søvn, dårligere skolekarakterer, nedsatt selvbilde og lavere selvtillit.


Det er jammen meg på tide at vi voksne, kollektivt, våkner opp og tar tak i denne aktuelle problemstillingen ungdommene våre står over. Det er allerede mer vanlig å ha angst og depresjon enn å ha vondt i ryggen. La oss gi barna våre en lysere fremtid.


  • Hva med å innføre en eller to mobilfrie dager i uka? Legg alle familiens mobiler i en eske og ikke ta den frem før neste dag? Det er kanskje vanskeligere enn de fleste tror?
  • Innføre mobilefrie tider i løpet av hverdagen? 
  • Barn og ungdom burde kanskje "kjøpe" seg mobiltid ved å først være fysisk eller sosialt aktive? "Du kan spille en time hvis du først leker en time" og så videre. 
  • De voksne skal være gode forbilder. Det hjelper lite å mase på barnet hvis du selv sitter med "hodet" ditt inn i mobilskjermen. 

  • Engasjer deg og lek med barna. Skap gode relasjoner basert på tilstedeværelse.
  • Vær ute i naturen. Den har en helende egenskap. 

Slakkesøndag: 

Legg mobilen bort hver søndag. Møt Slakkfisk i parken (Lervigtunet på Storhaug) mellom 12-15. Kom å lær balanse -og sjongleringskunster. Hos oss er alle barn.