En glad Vagus

19.02.2023

Det har vært mye prat om bioelektrisk medisin i det siste. Denne type behandling fokuserer på «å styrke» nervesystemet ved hjelp av elektriske signaler. Når nervesystemet aktiveres setter det i gang proteindannelse, økt energiproduksjon og bedre renselse på cellenivå. Prosessen kaller vi nervesystemets «genrespons» og denne er grunnlaget for vekst og læring.

Jeg har fått være heldig å teste ut denne nye teknologien i et par måneder nå. Jeg har brukt den både på meg selv, familien og pasienter. Utfallet har vært overraskende bra. Foreløpig har jeg sett positive resultater i behandling av ulike forstyrrelser i hjernestammen som for eksempel migrene, hjernerystelser, konsentrasjonsvansker og svimmelhet. Det bioelektriske apparatet jeg har benyttet heter Nurosym og dreier seg om å styrke kroppens vagus nerve.

Vagus nerven er den lengste kranienerven i kroppen. Den springer ut fra den nederste delen av hjernestammen igjennom en åpning i skallebunnen vi kaller den jugulare foramen. Her følger den blodårene i halsen ned til brysthulen. Herfra går den videre ned til hjertet og de andre innvollsorganene i buken. Den går med andre ord helt fra hjernestammen ned til endetarmen.

Vi har to vagus nerver. En på hver side. Vagus nervene blir ofte sett på som motpoler til stressaksen vår. Et frisk vagus system er nødvendig for hjerte- og lungefunksjon, tarm- og fordøyelsessystemet og immunforsvaret vårt. Det mottar signaler fra de indre organene våre og regulerer refleksivt eventuelle stressubalanser som skulle oppstå. Vagus systemet påvirker slik kroppens autonome organkontroll, demper inflammasjon, styrker humør og lindrer smerteopplevelser. Det er essensielt for kroppens reparasjon og restitusjon.

Da alt i kroppen formes etter bruk, kan stimulering av det vagale systemet benyttes til «å styrke» balanseforholdet mellom stress og hvile. Tanken er at et friskt og aktivt vagus system bremser kroppens stress bedre enn et inaktivt og «sløvt» system - «Use it or loose it». Det er flere måter å aktivere vagus nervene på. Alt i fra dype og rolige pust til ulike gurgleøvelser kan ha en positiv effekt.

Bioelektrisk medisin er et nytt og spennende felt som kan brukes til «å styrke» vagus nervene. Denne metoden går ut på å sende små elektriske signaler, via vagus innerveringen av det ytre øret, inn til vagussenteret i hjernestammen. Her blir impulsene omdannet til strukturelle og funksjonelle endringer som «styrker» kroppens vagale tone og kontroll. Et enkelt apparat festes i ørets tragus og «treningen» er i gang.

Vagal stimulering er forsket mye på og viser seg til å være gunstig for hjertet, hjernen og immunforsvaret. Teknologien har lovende forskning på blant annet depresjon, angst, hjerteforstyrrelser, autoimmune sykdommer, kronisk tretthetssyndromer, lese/skrivevansker, lang covid, med mer. Det er enkelt i bruk og lett å flette inn i en travel hverdag. Les mer om bioelektrisk vagus stimulering her: Nurosym